SDĽ definitívne zanikla aj v prešovskom parlamente

05.02.2005 Celý región

Vznik nového deväťčlenného poslaneckého klubu Smer - sociálna demokracia a Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) v prešovskom mestskom...
Vznik nového deväťčlenného poslaneckého klubu Smer - sociálna demokracia a Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) v prešovskom mestskom zastupiteľstve (MsZ) ohlásili 31. januára na zasadnutí parlamentu. Predchádzalo tomu oznámenie o zániku poslaneckého klubu Strany demokratickej ľavice (SDĽ) a ĽS - HZDS.

Predseda dnes už bývalého sedemčlenného klubu Milan Berdis konštatoval, že klub skončil svoju činnosť k 31. decembru 2003 spolu so zánikom SDĽ. Pôvodný klub zodpovedal predvolebnej koalícii SDĽ - ĽS - HZDS, i keď tvorili ho šiesti poslanci zvolení len za SDĽ. Pridal sa k nim nezávislý Ivan Benko.
Do nového klubu Smer - HZDS prešli dvaja členovia mestského parlamentu a jeden z nich - Štefánia Andraščíková - sa stala jeho predsedníčkou. Opustili opozičný pôvodne 11-členný štvorblok, ktorý tvoril aj volebnú koalíciu, a to Aliancia nového občana - Demokratická strana - Slovenská demokratická a kresťanská únia - Smer.
Najpočetnejším 12-členným zostal klub poslancov Kresťanskomdekratického hnutia. Tí však v prvom roku činnosti vylúčili zo svojich radov Metoda Buranovského a ten pôsobí ako nezaradený do žiadneho klubu.
Primátor Prešova Milan Benč už dávnejšie ohlásil, že sa dal preregistrovať z člena SDĽ za člena Smeru - sociálna demokracia.
(jj)
 

Vyberte región